background img
hamburger cu roșii, susan și frunze de salată

Umami – al cincilea gust ce ajută la slăbire

Știai probabil că mâncarea poate fi ducle, sărată, acră sau amară. Recent s-a descoperit al cincilea gust de bază: umami, tradus din japoneză ca „gust picant plăcut”. Gustul umami este simțit prin intermediul receptorilor de acid glutamic și este dificil de descris, deși pare a fi delicios și se resimte timp îndelungat.

sos japonez pentru sushiUmami nu este foarte plăcut atunci când este perceput singur, însă în combinație cu alte gusturi poate face miracole pentru papilele gustative. Spre deosebire de celelalte 4 gusturi de bază, zona de percepție a gustului umami se găsește pe mai multe regiuni ale limbii. Majoritatea persoanelor nu pot diferenția gustul umami în alimentele pe care le consumă, dar anume lui se datorează faptul că unele mâncăruri sunt cu adevărat delicioase. În comerț, el s-a evidențiat în special în gama produselor alimentare de la Nestlé.

Umami este asociat cu gluatamatul monosidic care, conform unor cercetări, are rolul de a intensifica gustul alimentelor, contribuind la faptul ca senzația de sațietate să apară la timp, fără să fie nevoie de consumul unor cantități exagerate. Gluatamatul de sodiu este prezent în majoritatea viului, dar se evidențiază în urma fermentării sau prelucrării termice îndelungate.

Rețetă de cafea cu ardei iute

pizza cu măsline, ardei și roșiiUmami este provocat de gluatamat și de un grup de substanțe chimice numite ribonucleotide, prezente în diferite alimente naturale. Atunci când ingredientele ce conțin diferite elemente cu gust umami sunt combinate, intensitatea gustului mâncărurilor devine extrem de mare. Acest fapt explică obsesia multor persoane pentru combinația de pâine, cașcaval și roșii din cheeseburger, care conferă deliciului un gust nemaipomenit de plăcut.

Umami fabricat artificial este E 621 se găsește în chipsuri, pizza, sosuri, mezeluri, mâncăruri fast-food și majoritatea alimentelor fabricate sau conservate din comerț. Anume acest aditiv ce conferă gustul umami face ca multe mâncăruri dăunătoare să fie imposibil de rezistat.

Alimente cu gust umami

ceai verde în cană cu frunze verzi și uscateGustul umami se intensifică odată ce alimentele naturale sunt prelucrate termic, uscate, sau chiar mărunțite. Specialiștii l-au definit ca fiind caracteristic alimentelor precum: sosul de soia, ciupercile, crevetele, scoicile, roșiile (în special roșiile cherry), spanacul, peștele, țelina, carnea conservată, supele, ceaiul verde, cașcavalul (în special cel ce a fost păstrat mult timp) și laptele matern. Cantitatea elementelor din laptele matern ce oferă gustul umami a fost estimată ca fiind comparabilă cu cea din supe.

5 secrete ale dietei japoneze

Te-ar putea interesa
Tag-uri asociate
Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Menu Title