background img
frunze verzi și salată pentru detoxifiere

Tot ce trebuie să știi despre detoxifiere

Starea ecologică nefavorabilă a mediului, alimentele pline de conservanți, produsele cosmetice cu multe toxine, medicamentele și mulți alți factori din viața de zi cu zi duc la „infectarea” organismului cu multe substanțe nocive și pun piedici unor procese fiziologice, fiind cauza multor maladii. Pentru a remedia consecințele negative ale modului de viață și a restabili starea favorabilă de sănătate, este necesară eliminarea toxinelor din corp. Acest lucru se face cu ajutorul curei de detoxifiere!

Ce este o cură de detoxifiere?

fructe și pomușoareLa mod general, detoxifierea reprezintă eliminarea tuturor toxinelor din sânge, astfel optimizând funcționarea mai multor sisteme de organe. O cură de detoxifiere este un regim complex, bazat pe o deită sănătoasă, odihnă și proceduri curative, care are loc în mai multe etape și finisează cu aprovizionarea organismului cu nutrienți sănătoși. Deși destul de restrictivă, cura de detoxifiere este recomandată persoanelor care nu reușesc să slăbescă.

Cum îți dai seama dacă ai nevoie de o cură de detoxifiere?

suc de mere portocale roșiiNecesitatea unei cure de detoxifiere este evidentă în cazul în care persoana manifestă cel puțin unul dintre următoarele simptome:

 • Oboseală, stres, dureri de cap, schimbări de dispoziție sau depresie;
 • Insomnie, cearcăne sau somnolență;
 • Imunitate scăzută;
 • Alergie, iritabilitate, mâncărime (inclusiv la nivelul ochilor) sau probleme cu pielea;
 • Consum excesiv de alcool, cofeină sau droguri;
 • Dureri de spate, dureri în mușchii gâtului și/sau membrelor;
 • Probleme cu digestia sau metabolismul sau constipație;
 • Dispnee sau respirație urât mirositoare;
 • Probleme cu menstruația, obezitate;
 • Maladii ale sistemului respirator, digestiv sau cardiovascular.

3 rețete de smoothies pentru piele și păr

Cum se ține o cură de detoxifiere?

smoothie verde din kiwi salată și voinicicăO cură de detoxifiere durează, în mediu, de la 3 la 7 zile, dar există regimuri orientate spre un tratament mai serios, care pot dura până la o lună de zile. Esențial în curele de detoxifiere este modul de a te alimenta. În primul rând, din alimentație trebuie eliminate toate produsele preparate, modificate genetic sau de altă origine decât cea naturală. Produsele din comerț, mezelurile, sucurile, sosurile și prăjiturile sunt sursa toxinelor pe care cura de detoxifiere este menită să le elimine. Detoxifierea presupune dezicerea de orice aliment care conține conservanți, îndulcitori, aditivi, este prelucrat termic sau chimic. Pentru un fundament sănătos al curei de detoxifiere, este necesară eliminarea din alimentație a următoarelor grupuri de alimente:

 • alcoolul, tutunul, drogurile, cofeina;
 • produsele la care persoana în cauză este alergică;
 • alimentele din comerț, cu conservanți și îndulcitori;
 • alimetele de proveniență animală (uleiurile, carnea, ouăle, lactatea etc.);
 • produsele de patiserie și panificație (aluatul și prăjiturile);
 • dulciurile, alimentele ce conțin zahăr;
 • nucile de orice tip, semințele, mazărea, lintea, fasolea.

Cura de detoxifiere în 5 zile

varzăAlimentația unei persoane ce ține o cură de detoxifiere trebuie să consiste, în mare parte, din alimente ce reprezintă surse de fibre vegetale. Legumele verzi proaspete sunt recomandate în acest sens, fructele proaspete sunt și ele indicate spre a fi consumate. Este foarte importantă respectarea unei cantități de apă care trebuie consumată zilnic. De regulă, cel puțin 2 litri de apă plată în stare pură sunt indispensabili pentru regimul de detoxifiere, restricții cu privire la cantitatea maximă de apă consumată  nu există.

Pe lângă un regim alimentar corect, o cură de detoxifiere presupune proceduri curative, precum masajul, împachetările, băile, yoga și exercițiile respiratorii. Respectarea unui regim somn-veghe corect, care presupune cel puțin 8 ore de somn, este un factor ce influențează pozitiv schimbările din organism. Se recomandă evitarea medicamentelor și substituirea produselor cosmetice cu alternative naturale, precum măștile pentru păr și piele preparate din ingrediente naturale, în condiții casnice.

Cura din 5 împachetări elimină câțiva centimetri în talie și de pe coapse!

Sfaturi și secrete pentru o detoxifiere „ca la carte”
 1. cireșe proaspete vitaminizateSfecla roșie este o sursă importantă de fier, magneziu, zinc, calciu, vitamine B3, B6 și C și de beta-caroten.
 2. 20-30 de grame de cărbune medicinal pe zi, consumat cu apă plată, ajută la eliminarea toxinelor din organism.
 3. Citricele sunt perfecte într-o cură de detoxifiere, suprimând metalele grele din organism și asigurându-l cu o porție sănătoasă de vitamine și nutrienți indispensabili. Din aceeași categorie face parte grapefruitul – vedeta curelor de detoxifiere.
 4. Usturoiul este important pentru că ajută la creșterea nivelului de globule albe din sânge (limfocite).
 5. Rădăcina de sarsaparilla este bogată în glicozide (saponine), fitoesteroli (betafructe proaspete portocale felii-sitosterol), având efect antiinflamator, diuretic, detoxifiant și de echilibrare hormonală feminină.
 6. Semințele de armurariu sunt eficiente în detoxifierea organismului datorită faptului că conțin un complex de flavonoide numit silimarină, care stimulează sinteza proteinelor, favorizează digestia și împiedică pătrunderea în celulele hepatice a unor substanțe hepatotoxice.
 7. Ceaiul de Essiac detoxifică sângele, limfa, ficatul, plămânii, pielea și rinichii și ajută la eliminarea excesului de lichid din organism.
 8. Fructele de mare sunt delicioase și potrivite pentru o cură de detoxifiere.
 9. mere verziCeaiul de păpădie, de romaniță, de ghimbir, ceaiul verde și ceaiul de mentă nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al unei persoane ce urmează o cură de detoxifiere.
 10. Turmericul (curcumina) este un aliment-minune ce reduce nivelul inflamațiilor din organism și protejează împotriva toxicității metalelor grele.
 11. Afinele au fost create pentru a face parte din alimentația ta zilnică, fiind bogate în antociani care reduc inflamațiile, previn manifestarea reacțiilor alergice și favorizează fructe tăiate cubulețe kiwi portocale căpșuni bananereglarea greutății corporale.
 12. Cel mai puternic efect în curele de detoxifiere îl au afinele, broccoli, spanacul, usturoiul, ghimbirul și varza.
 13. Sucul de aloe vera, coaja de ulm, rădăcina de nalba și rădăcina de rubarba au un efect miraculos în aliminarea toxinelor din organism.
 14. Brusturele, ridichea, anghinarea, spirulina, chlorella, echinacea, chaparralul, ardeiul iute, lemnul dulce, rădăcina de dragavei (stevie creață), piperul de Schiuan, mahonia aquifolium, sarsaparilla, pătrunjelul, gentiana și algele marine nu trebuie să lipsească din meniul unei persoane ce ține cură de detoxifiere.
Te-ar putea interesa
Tag-uri asociate
Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Menu Title