background img
fruits-strawberry-kiwi

Mituri despre calorii: între adevăr și dietă

 

Pentru a depune un kilogram de grăsime corporală este nevoie de a consuma în jur de 7700 calorii. Respectiv, utilizarea aceleiași cantități de calorii este necesară pentru a slăbi cu un kilogram. Multe diete sunt bazate faptul că nu trebuie să depășești un număr zilnic de calorii, însă cei care slăbesc fără să atingă o limită prestabilită de calorii riscă să dăuneze organismului mai mult decât să stimuleze procesul de slăbire.

child-cook-kitchen-stove1. Formulele de calcul a numărului de calorii necesare

Există câteva formule răspândite după care poate fi calculată cantitatea de calorii zilnice indispensabilă organismului. Legenda spune că, în cazul în care mâncăm mai puțin decât avem nevoie – slăbim. Numerele cu care trebuie să operăm când determinăm cantitatea de calorii sunt aproximative, erorile sunt majore, astfel fiecare calcul va da un rezultat diferit, inutil în cazul în care nu ai un calculator cu tine pe care să îl folosești la fiecare înghițitură.

Câte calorii au fructele tale preferate?

2. Înfometarea

Regimurile care cer să nu mănânci practic nimic, adică să limitezi la imposibil numărul de calorii consumate, crează o imagine falsă despre conceptul de dietă. Pe lângă faptul că este dăunător pentru sănătate, să te înfometezi înseamnă să îți reprogramezi organismul să nu prelucreze hrana, ci să o depună, de teamă că nu va avea de unde lua energie mai târziu. Metabolismul se încetinește în urma înfometărilor, iar kilogramele suprimate se depun la loc odată cu revenirea la regimul anterior, obișnuit de alimentație.

Mai groaznic decât zahărul: siropul de porumb este inamicul nr. 1 al dietei tale!

tosty-hleb-dzhem-sok3. Calitate și nu cantitate!

Există o mare diferență dintre caloriile pe care organismul le preia dintr-o bucată de prăjitură și trei porții de salată, deși după cantitate pare a fi același lucru. Mai multă mâncare înseamnă mai mult lucru pentru stomac, respectiv senzația de foame nu revine așa rapid, iar prăjitura conține mult zahăr și grăsime, la prelucrarea cărora se utilizează doar 3% din valoarea lor energetică, comparativ cu 20% la proteine.

4. Caloriile negative

Unele alimente au 0 calorii, mai exact acestea conțin mai puține calorii decât necesită organismul pentru a le prelucra. Din aceste alimente cu calorii negative fac parte salata verde, broccoli, mărarul, pătrunjelul, conopida, cafeaua neagră, grapefruitul. Adevărul este că majoritatea acestor produse sunt sărace în nutrienți, iar o dietă bazată doar pe astfel de alimente va duce la slăbirea organismului.

Lista produselor cu calorii negative

Te-ar putea interesa
Tag-uri asociate
Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Menu Title