background img

Cum slăbești după sarcină?

Cum slăbești în perioada de lactație?

După câteva zile de la nașterea copilului începi să conștientizezi cu regret că kilogramele în plus nu au de gând să se ducă. Ce păcat, căci ai marea dorință de a deveni cât mai curând cea mai frumoasă mamă și soție din întreaga lume. Nu este cazul să cazi în disperare, căci toate la timpul lor. Dacă ai decis să te aprofundezi în cest subiect, atunci este cazul să începi un regim corect și sănătos. Specialiștii nu recomandă tinerelor mămici să înceapă vreo cură de slăbire în primele luni după sarcină, căci anume în cele două luni după naștere orice diete cu restricții în alimentație sunt o încercare grea pentru organismul care abia trece prin reglarea hormonală și stabilizarea funcționării tubului dgestiv. Sunt însă câteva activități care te pot ajuta să slăbești în aceste circumstanțe restrictive.

Greșelile mamelor care alăptează. „De ce nu reușesc să slăbesc?”

Dacă toate sistemele din organism funcționează normal, procesul de slăbire al mamei care alăptează ar trebui să dureze aproximativ atât cât a dăinuit și perioada în care ea acumula grăsime corporală. Altfel spus, pentru a-și readuce silueta visată, vei avea nevoie de 5-9 luni. În tot acest timp se reglează funcționarea sistemului endocrin și uterul scade în dimensiuni. Mai mult, datorită procesului de lactație care activează metabolismul, pierderea în greutate va decurge treptat, fără abateri și modificări spontane.

Alăptarea este un proces ce necesită multă energie, fiind un catalizator al mecanismului ce declanșează slăbirea. Lactația consumă aproximativ 800 kcal. Dacă înainte de graviditate nu ai fost plinuță și ai avut o alimentație corectă și balansată, depozitele de grăsime se vor arde treptat, uniform și eficient. Toate caloriile preluate din alimentele consumate vor fi preschimbate în energie, utilizată la rândul ei pentru activitățile și procesele din organism, pe când rezervele acumulate de grăsime vor fi întrebuințate în timpul lactației. Dacă aceasta este situația reală obiectivă a  lucrurilor, de ce atunci proaspetele mămici cresc în greutate în perioada de lactație?

 • Greșeala № 1. Deprinderea de a mânca o porție dublă pentru a asigura copilul cu substanțele nutritive indispensabile dezvoltării acestuia se menține până acum, astfel nu duci cont deloc de volumul un pic exagerat al porțiilor consumate de tine.
 • Greșeala № 2. Izolarea de societate pe care ai ales-o în mod conștient are ca consecință faptul că majoritatea timpului îl petreci acasă cu copilul. Nou-născutul necesită tot timpul și dedicația de care dispui pentru a-l asigura cu tot de ce are nevoie, însă dacă justifici acumularea de greutate corporală prin extenuarea și stresul cauzat de grija permanentă de bebeluș, vei agrava propria imagine de sine. Mămicile ce duc un mod de viață sănătos optează pentru plimbări în aer liber, pe care le pot cu ușurință preschimba în antrenamente ușoare în care să alerge sau să danseze sau preferă să își rezerveze câteva ore pe săptămână pe care să le petreacă la sala de forță sau la cursuri de dans sau yoga.
 • Greșeala № 3. Disperarea pe de o parte și dorința de a reveni cât mai curând la starea dinaintea gravidității pe de altă parte pot fi cauza unei porniri de a urma un regim alimentar ce apelează la extremități precum înfometarea sau dietele hipocalorice, astfel impunând organismul să intre în stare de stress și, drept consecință, să acumuleze grăsimea. Împreună cu posedarea de colăceii pe abdomen și coapse, riști să te expui unei dereglări metabolice și hormonale, ce va cauza producerea redusă de lapte, care, pe deasupra, va fi de proastă calitate și nu va conține toate substanțele nutritive necesare.
 • Greșeala № 4. Adesea recomandările medicilor pediatri conțin doar o serie impunătoare de restricții pentru viitoarele mămici. Copilul trebuie limitat în consumul unor alimente ce pot provoca reacții alergice sau arsuri la stomac, în consecință femeia gravidă preia un regim alimentar bazat pe cartofi, hrișcă, orez și banane. În realitate nu există nici o dietă ce ar preveni arsurile la stomac, căci organismul în formare al micuțului abia se adaptează la mâncare și această reacție este una normală. Excluderea din meniu a produselor lactate, fructelor și legumelor, adică principalelor surse de proteine, fibre și vitamine, duce la încetinirea considerabilă a proceselor metabolice și la apariția unor probleme cu tubul digestiv. Este permis orice tip de mâncare, doar că unele alimente precum citricele, ouăle și roșiile trebuie consumate în cantități moderate.

Restricții alimentare fără compromisuri

Lista de alimente de care trebuie să te dezici pentru a slăbi după naștere a fost demult alcătuită și experimentată în repetate rânduri. Ea îți va fi de folos, căci garantează rezultate pozitive tuturor celor care doresc să slăbească, inclusiv mamelor care alăpează. Dacă în timpul gravidității aveai pofe bizare și erai măcinată de permanente tentații de a înfuleca unele alimente nu tocmai sănătoase, după naștere este recomandat să ai o abordare seioasă și strictă față de ceea ce manânci și să îți fortifici puterea de voință. Altfel spus, copilul mănâncă ceea ce mănânci și tu, iar pentru acel omuleț mic și drag merită să te dezici de unele alimente precum:

 • crenvuștile, cârnații și alte mezeluri;
 • chipsurile și snacksurie;
 • ciocolata;
 • fructele și legumele exotice (pot conține pesticide);
 • mâncarea ce conține soia;
 • brioșele și produsele fast-food;
 • gustările prăjite în ulei;
 • murăturile, conservele, băuturile carbogazoase, sucurile din comerț și carnea afumată;
 • maioneza, ketchupul și alte sosuri;
 • produsele din magazine ce conțin adaosuri chimice, conservanți, coloranți, îndulcitori ș.a.

Recomandări în elaborarea meniului

Procesul de slăbire al mamei ce alăptează poate fi separat în 2 etape: prima durează până când copilul atinge vârsta de 6 luni, iar cea de-a doua – până la aproximativ jumătate de an înainte de finisarea lactației. Să analizăm mai amănunțit recomandările esențiale elaborate de dietologi și medici pediatri.

Etapa 1

 1. Ai grijă la catitatea de calorii pe care o consumi zilnic, aceasta nu rebuie să depășească limita de 2000 kcal. Numărul exact de calorii de care are nevoie primară organismul fiecărei femei în parte poate fi calculat în dependență de mai mulți parametri precum vârsta, înălțimea, greutatea ș.a.
 2. Urmează un regim coerct în care să nu neglijezi cantitatea de lichide administrate. Nu este neapărat să consumi ceai cu lapte în cantități industriale după sfaturile bunicii, este suficient să bei cel puțin 2 litri de apă potabilă pe zi. Această cantitate este optimă pentru reglarea producerii laptelui și pentru prevenirea apariției arsurilor la stomac.
 3. Meniul tău trebuie să fie format din porții mici pe care să le consumi de 5-6 ori pe zi. Consumul frecvent de alimente previne apariția senzației de foame și, corespunzător, dorinței de a înfuleca ceva nu tocmai sănătos.
 4. Cina trebuie să aibă loc nu mai târziu de 4 ore înainte de somn. Chiar înainte de culcare poți consuma un pahar de chefir sau iaurt deresat, preparat în condiții casnice.
 5. La baza alimentației tale trebuie să fie fructele și legumele consumate proaspete și crude sau prelucrate termic fără utilizarea altor substanțe precum uleiul și sarea.
 6. Un loc important în meniul tău îl ocupă carnea, peștele, lactatele de origine naturală și cerealele.
 7. Cantitatea de grăsimi consumate zilnic trebuie să fie de 50 de grame. Informațiile cu privire la cantitatea de grăsimi pe care le conține un produs alimentar o poți prelua de pe etichetă.

Etapa 2

 1. Odată cu variația alimentației bebelușului dieta pe care o ții trebuie intensificată. Diminuează treptat cantitatea de grăsimi consumate zilnic până la valoarea de 40-30 de grame, ținând cont de substanțele hrănitoare pe care le primește organismul copilului odată cu hrana.
 2. Glucidele simple trebuie consumate în prima jumătate a zilei. Din categoria alimentelor ce le conțin fac parte dulciurile, produsele de patiserie, cartofii, pastele făinoase.
 3. Formează-ți deprinderea de a lua cina devreme, astfel încât ultima ta masă să fie programată pentru orele 17.30 – 18.00. După este permis ceaiul verde, cafeaua verde cu ghimbir și apa potabilă.
 4. Mănâncă pe săturate! În perioada lactației nu trebuie să urmezi principiile alimentației de tip disociat, astfel la prânz nu ezita să consumi o supă sau o ciorbă, iar la felul doi delectează-te cu o bucățică de carne cu legume. Senzația de sațietate provocată de o masă copioasă cu alimete naturale menține o stare bună de sănătate și previne apariția poftei de mâncare necondiționate.

Cum rămâne cu antrenamentele?

De obicei, antrenamentele sunt o parte componentă importantă a slăbirii eficiente. În perioada de după naștere este recomandat să eviți orice tip de efort extenuant, în special dacă ai născut prin cezariană. Gimnastica de dimineață poate fi o soluție a problemelor de sănătate, dar exercițiile fizice pot provoca diminuarea producerii laptelui. Până când copilul va atinge vârsta de 9 luni, poți să te relaxezi și să uiți de sala de forță. În acest timp poți profita de avantajele plimbărilor în aer liber, benefice pentru silueta ta.

Te-ar putea interesa
Tag-uri asociate
Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Menu Title