Cum să eviți îngrășarea pe fond de stres
Emoțiile negative și stările depresive sunt însoțite de o dorință sporită de a satisface pofta de ceva bun, fapt explicat prin siguranța pe care ne-o conferă procesul consumului de alimente. În timp ce mâncăm, organismul se simte protejat, din acest motiv deseori în situații de stres sau pentru a suprima sentimentele neplăcute, noi recurgem la mâncare pentru a ne simți mai bine. Îngrășarea pe fon de stress se datorează atât lipsei de somn și neglijenței față de starea de sănătate, cât și poftei exagerate de mâncare. Iată 6 sfaturi utile pentru a evita luarea în greutate cauzată de stres:
1. Alimente cu calorii negative
Este vorba despre produsele care cu un număr redus de calorii, dar sunt prelucrate mai greu de organism. Astfel, cantitatea de calorii necesare pentru procesarea alimentelor este mai mare decât caloriile pe care ele le conțin, iar daunele pentru siluetă – inexistente. Dacă simți nevoia de a mânca ceva, dar îți dai seama că nu îți este foame, poți să te înarmezi cu voință și să reziști tentației, sau să mănânci ceva „inofensiv” pentru siluetă, precum sunt alimentele cu calorii negative.
Lista produselor cu calorii negative
2. Mare atenție la grăsimi
Starea de stres presupune faptul că organismul va depozita grăsimile în loc să le proceseze, din acest motiv alegerea alimentelor ce vor servi ca surse de grăsimi trebuie efectuată cu precauție. Evită să servești mai multe alimente ce îți pot furniza acest tip de elemente la aceeași masă, adică să mănânci o salată cu ulei de masline, avocado și nuci. Nu este cazul să recurgi la un regim hiperproteic, doar să echilibrezi meniul într-un mod cât mai sănătos.
3. Produse benefice pentru metabolism
Pentru a evita luarea în greutate din motiv de stres, este recomandat să consumi mai multe alimente ce ar stimula procesele metabolice, precum ar fi ardeiul iute, ardeiul roșu (paprika), chefirul, produsele cu un conținut ridicat de fibre solubile, bananele etc..
20 de alimente sănătoase ce ameliorează digestia
4. Toate gusturile
Deseori poftele țin de excitarea insuficientă sau exagerată a papilelor gustative. De exemplu, în cazul în care la o masă ai consumat doar alimente cu gust dulce, în curând vei resimți nevoia de a consuma ceva sărat, deși acest lucru nu va fi condiționat de pofta de mâncare.
5. Respiră adânc
Respirația adâncă relaxată este benefică pentru regenerarea și reglarea proceselor din orgaism, diminuând nivelul de cortizol.
6. Fii sincer(ă) cu tine
Dorești să eviți consumul excesiv al oricărui aliment, însă circumstanțele sunt împotriva ta: frigiderul este plin de bunătăți, iar vizionarea unui film nu este la fel de captivantă precum ar fi cu o farfurie de dulciuri în apropiere. Din dorința de a nu te abate de la regulile stabilite, îți propui o concesie: să mânânci o bucățică mică din prăjitura interzisă. Acest lucru trebuie evitat, în special în cazul stresului, pentru că o bucățică mică declanșează un apetit exagerat și consumarea întregii prăjituri devine inevitabilă.
Spune adio depresiei și stresului! Încearcă dieta fericirii!
Vara este recomandata mareaca usoara, salatele, fructele si legumele ar trebui sa mancam cel mai des. Carnea de porc ar trebui evitata cat mai mult.