background img
bucate din fructe de mare

11 alimente care amplifică pofta de mâncare

Alimentația echilibrată înseamnă o atenție sporită la calitatea, dar și la cantitatea mâncării consumate. Multe diete dau greș pentru că persoana în cauză nu rezistă tentației de a gusta o prăjitură care, în consecință, declanșează o relație interminabilă dintre burtică și frigider. Există alimente care reduc pofta de mâncare – esențiale într-o dietă, dar există produse care au rolul de a spori apetitul, fiind motivul pentru care mănânci mai mult.

Iată lista de 11 alimente de evitat într-o dietă, anume pentru faptul că intensifică pofta de mâncare:

ouă ulcior cu lapte pâine1. Pâinea albă

În urma prelucrării făinei albe ce se folosește la prepararea pâinii, conținutul de fibre din aceasta se epuizează, iar consumul acestui aliment duce inevitabil la sporirea secreției de insulină – fapt ce poate deveni un impediment major în pierderea în kilograme, în special la femei. Insulina împiedică pierderea grăsimii și favorizează depunerea țesutului adipos, iar nivelul ei crește odată cu luarea în kilograme, fiind mai ridicat la persoanele obeze.

suc de portocale piersici2. Sucurile din comerț

Deși par sănătoase la prima vedere, sucurile din comerț conțin o cantitate sporită de zahăr, chiar dacă unii producători ne „momesc” cu ideea că băutura este naturală, nu are conservanți și, în cazul citricelor, conține pulpă. Un pahar de suc din comerț poate ridica semnificativ nivelul zahărului din sânge, care va scădea înapoi curând, provocând senzația de foame. Sucurile fresh și smoothies sunt o alternativă delicioasă și dietetică pentru sucurile din comerț!

7 alimente ce nu trebuie consumate pe nemâncate

biscuiți sărați pătrați în cutie3. Biscuiții sărați

Din aceeași categorie fac parte și chipsurile, popcornul și gustările dubioase de pe rafturile magazinelor cu care ne alimentăm ocazional. Pe lângă faptul că procesarea rapidă a glucidelor simple provocată de aceste produse duce la creșterea nivelului de insulină și duce la depunerea grăsimii, consumul excesiv de produse sărate duce la un dezechilibru gustativ urmat de o poftă inexplicabilă de dulce.

fost food coca-cola cartofi pai cheeseburger ketchup roșii usturoi4. Fast food

Pe lângă faptul că conțin multe glucide și grăsimi, alimentele de tip fast food conțin un aditiv alimentar numit sirop de porumb (numit și zahăr de porumb, sirop de fructoză sau sirop de fructoză-glucoză). Siropul de porumb este un îndulcitor convenabil în industria alimentară pentru că este mult mai ieftin decât zahărul, însă procesele chimice la care acesta este supus condiționează unele modificări în structura lui, unele studii arătând că siropul este cancerigen. Cert este că acest aditiv nesănătos sporește foarte mult pofta de mâncare și face astfel încât, după consumul unui produs fast-food, persoana în cauză să dorească inconștient să mai mănânce ceva „la fel de gustos”.

Siropul de porumb – inamicul nr. 1 al dietei!

pahare cu vin roșu5. Alcoolul

Băuturile alcoolice încetinesc considerabil metabolismul și sunt foate calorice. Alcoolul poate declanșa un apetit sporit pentru că inhibă secreția de leptină – un hormon responsabil pentru apariția senzației de sațietate. Alcoolul distruge glicogenul și declanșează senzația unei necesități sporite de glucide, intensificând pofta de alimente dăunătoare pentru siluetă.

macaroane cu sos de roșii și condimente6. Pastele făinoase din făină albă

Daunele acestor alimente sunt similare celor provocate de făina albă. Conținutul scăzut de substanțe nutritive și faptul că sunt digerate extrem de lent în comparație cu alte alimente fac ca pastele să fie un inamic al curelor de slăbire!

3 alimente „dietetice” care îți pun silueta în pericol

7. Gluatamatul monosidic (MSG sau GMS)

Acest aditiv alimentar este comercializat pentru efectul său de potențiator de gust. Producătorii reuşesc să ascundă cu abilitate GMS pe etichetele produselor lor, înlocuindu-l cu alte denumiri: proteină vegetală hidrolizată, cazeinat de sodiu, extract din drojdie, extract de malţ, concentrat de carne sau concentrat proteic. GMS este prezent în mâncarea chinezească, iar consumul lui este echivalent cu probleme de sănătate. Unele studii arătă că GMS scurtează durata vieții cu câțiva ani. Indubitabil, consumul gluatamatului monosidic sporește predispunerea pentru obezitate de trei ori.

role de sushi cu somon și varză de mare8. Rolele de sushi

Alimentul ce stă la baza acestor bucate este orezul, cunoscut pentru conținutul sporit de amidon. Consumul unei role de sushi este echivalent cu consumul a trei felii de pâine albă. Sushi sunt procesate rapid în stomac, iar la scurt timp după ce sunt mâncate, stomacul anunță din nou necesitatea de a consuma ceva.

Mitul despre orez: un adevăr dureros pentru silueta ta

prăjitură de ciocolată cu zahăr pudră și zmeură9. Îndulcitorii artificiali

Aceste elemente intră în componența băuturilor carbogazoase, însă multe persoane preferă să le amestece în cafea sau ceai. Gustul dulce pe care îndulcitorii îl conferă băuturilor excită celulele creierului, provocând senzația că organismul va fi curând alimentat cu o porție semnificativă de calorii, adică cu ceva dulce. Odată ce ceaiul nu este însoțit de o prăjitură, organismul va cere ceva dulce și caloric, condiționând pofta de mâncare. Consumul regulat al îndulcitorilor afectează centrele encefalului responsabile pentru controlarea senzației de foame și sațietate.

fulgi de porumb cu zmeură la mic dejun10. Fulgii de porumb

Indispensabili la micul dejun al copiilor, fulgii de porumb din comerț provoacă creșterea nivelului zahărului din sânge și sporesc secreția de insulină, respectiv expun organismul la un pericol dublu de a mânca mai mult decât este nevoie. Pentru micul dejun sunt indicate cerealele ce nu amplifică pofta de mâncare, terciurile fiind perfecte pentru aceste ocazii.

pizza cu roșii, carne, ciuperci, condimente și măsline11. Pizza

Deliciul cunoscut al bucătăriei italiene are consecințe grave asupra siluetei! Pizza care nu este preparată în condiții casnice din ingrediente naturale riscă să conțină conservanți, îndulcitori artificiali și amplificatori gustativi. Pe lângă proprietatea de a deregla procesul de apariție a senzației de sațietate, gustul plăcut al acestui aliment provoacă o dorință de a mai gusta o bucățică.

Te-ar putea interesa
Tag-uri asociate
Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Menu Title